memoriile unui narod tembel
 
Versuri de D.H. Silvian

Trăim într-o societate în care puterea cuvintelor este subestimată. Ne mişcăm într-un univers informaţional dominat de imagini şi simboluri. Promovăm o estetică a comunicării bazată pe imagini vizuale ignorând faptul că fiinţa umană comunică prin cuvinte. Uneori imaginile se metamorfozează în cuvinte şi devin poezie, aşa cum s-a întâmplat cu cele două volume de versuri reunite sub titlul “Memoriile unui nărod tembel”. Noua producţie editorială reprezintă pentru Editura Dacia XXI, din Cluj-Napoca, un act de curaj cultural, care nu poate trece neobservată, nu atât datorită titlului, cât mai ales conţinutului poetic mărturisitor, unic, pe care îl oferă cititorilor poetul D.H. Silvian.
“Memoriile unui nărod tembel” este titlul ales de D.H. Silvian pentru cele două volume de poezie apărute în 2011 la Editura Dacia XXI, în cadrul colecţiei “Poeţii şi scriitorii diasporei româneşti”. Primul volum: “Beţie sufletească” este, după cum sugerează titlul, o “culegere de halucinaţii romantice”, scrieri prezentate sub forma unui jurnal poetic fascinant, prin intermediul căruia D.H. Silvian dorește și reuşeşte să transmită gânduri semnificative despre fireşti sentimente şi atitudini umane, ca: adevărul, dragostea, suferinţa, optimismul, sarcasmul, durerea sau buna dispoziţie. Poet generos, autorul celor două volume de versuri îşi etalează sentimentele şi gândurile cu nonşalanţă şi cu o dexteritate literară de invidiat.
Prin discursurile poetice cuprinse în primul şi al doilea volum, poetul se mărturiseşte pe sine, se dezgoleşte de gânduri şi sentimente. Se comportă de parcă vrea să evadeze din propria viaţă. Scrie de parcă ar vrea să se despartă din propriile obsesii şi ar dori să ne elibereze de chinuri. Scriitorul se prezintă cu dorința de a dărui sentimente şi senzaţii pasionale.
D.H. Silvian se înfăţişează, la un moment dat, în pielea unui pui de licurici trimis pe lume cu cine ştie ce mesaj şi pentru cine ştie ce scop:

Aici acum, eşti gingaş şi finuţ
Dar timpul trece şi va trebui
Să-ţi arăţi panaşul şi din ce stofă eşti,
Să vedem ce-ai căpătat şi preţuieşti.   [1]
 
Poetul diasporei româneşti din Canada, D.H. Silvian preţuieşte viaţa aşa cum este şi o descrie cu pasiune, când cu pesimism, când cu umor. Despre dragoste, de pildă, vorbeşte cu hotărâre şi o zugrăveşte pasional, insistând asupra amprentelor carnale lăsate de jocul iubirii. Când este vorba despre dragoste poetul nu pare timid, ci este “mânat de pofte şi de suferinţe”. Iubirea lui este împănată de “păcate”. Pentru el, dragostea, nu este contemplare pură, ci acţiune pură, nu este simfonie romantică, ci dans sălbatic, în care senzaţiile se desprind gradual, una după alta, în ritm plăcut şi ameţitor. 
Într-un ritm ameţitor este prins cititorul şi atunci când citeşte cel de al doilea volum din “Memoriile unui nărod tembel”. Cea de-a doua carte, sugestiv intitulată: “La răscruce de suflete”, face, din nou, din iubire personaj principal; iubirea îi saltă poetului în cale şi continuă să-i zgândărească destinul, să îl provoace şi să îl incite ca o iubită năzdrăvană. Evident, atunci când devine obositoare, dragostea ajunge subiect de poveste. Poetul promite să-şi scrie povestea cum ştie mai bine, în clipele de exaltare, ori în momentele în care simte că alunecă în jos “ca un fulg de cărămidă”:

N-am dormit mai deloc de-un an,
Cad… ca un fulg de cărămidă,
Ca o atingere de-omidă
Ce te gâdilă, dar vrei să plece,
Ce o admiri căci are potenţial,
Ce nu mai vine des anual,
Şi preferi s-o ai departe
Şi din piele să nu-ţi facă parte.
Cad, cum au căzut şi alţii-n oale sparte
Şi promit, o voi scrie într-o carte.   [2]

Dacă D.H. Silvian şi-a atins sau nu scopul de a scrie cât mai bine, doar timpul şi cititorii pot spune. Înainte de a da un verdict, eu le recomand să se arunce cu încredere în plasa cuvintelor ţesute cu îndemânare pentru a se aprofunda – după cum scrie Blanca Alina Pop (cea care a asigurat tehnoredactarea celor 2 volume de poezie) – “în discursul, care îmi apare curat, sincer, original, direct, prompt, sensibil în sensul cel mai bun. Inclusiv frustrarea, nu are nimic negativ în ea, totul curge, totul este înţeles şi este descris şi oferit cuiva, unui cititor care sigur a trecut sau va trece prin aceeaşi problemă. Totul este firesc, vizual, şi se derulează ca o peliculă, exact cum trebuie scrisă viaţa şi văzută poezia”.
 
LILIANA MOLDOVAN


Scris de Aşii Români - Sâmbătă, 19 Martie 2011  20:24

“Memoriile unui nărod tembel” : Versuri de D.H. Silvian
Cluj-Napoca, Editura Dacia XXI, 2011, 2 volume 
Colecţia “Poeţii şi scriitorii diasporei româneşti”


[1] “Memoriile unui nărod tembel” / D.H. Silvian
Vol.1: “Beţie sufletească”. - Cluj-Napoca: Editura Dacia XXI, 2011, p.191
 
[2] “Memoriile unui nărod tembel” / D.H. Silvian
Vol.2: “La răscruce de suflete”. - Cluj-Napoca: Editura Dacia XXI, 2011, p.107http://www.asiiromani.com/sens-giratoriu/8214-apariie-editorial-inedit-la-cluj-napoca.html#_ftn1http://www.asiiromani.com/sens-giratoriu/8214-apariie-editorial-inedit-la-cluj-napoca.html#_ftn2http://www.asiiromani.com/sens-giratoriu/8214-apariie-editorial-inedit-la-cluj-napoca.html#_ftnref1http://www.asiiromani.com/sens-giratoriu/8214-apariie-editorial-inedit-la-cluj-napoca.html#_ftnref2shapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1shapeimage_2_link_2shapeimage_2_link_3